Informatie en advies over airco's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een airconditioning zorgt er voor dat de temperatuur in je huis aangenaam is. Zo kan je het koelen in de zomer, maar ook verwarmen in de winter. Een populaire soort van airco is de split airco, deze bestaat uit twee delen, een binnen- en een buitenunit. Hier leer je alles wat je over de split airconditioner moet weten, hoeveel een installatie kost en wat de andere alternatieven zijn.

Wat is een split airconditioner en hoe werkt het?

Een split airconditioner werkt met koelmiddel dat zich in de binnenunit bevindt. Deze vloeistof neemt de warmte op en transporteert deze naar de buitenunit. Hier koelt de vloeistof weer af en wordt het weer naar de binnenunit gestuurd om daar te helpen met koelen. Een split airconditioner bestaat dus uit twee delen, een unit die zich binnen bevindt en die de warme of koude lucht naar binnen blaast, en de buitenunit die de compressor en condensor bevat. Hierdoor zijn er een aantal voordelen aan een split airconditioner verbonden.

Voordelen split airconditioner

Omdat de compressor en de condensator, de twee luidruchtigste onderdelen van de split airconditioner, zich buiten bevinden is de geluidsoverlast erg laag. Deze airconditioners hebben ook een grotere capaciteit en een lager verbruik. Ze nemen niet veel plek in in huis, in feite is er alleen de binnenunit die zich meestal aan de muur bevindt. Het plaatsen is vrij simpel en niet echt schadend voor je muur. Er is maar een kleine opening nodig in de muur om de twee units in verbinding te brengen. Als laatste is een split airconditioner ook erg flexibel want je kan een aantal binnenunits aan één buitenunit koppelen. Dit wordt ook wel een multisplit airconditioner genoemd.

Kosten split airconditioner

De kosten van een split airconditioner hangen van een aantal factoren af. Zo is er natuurlijk het aantal binnenunits dat je aan de buitenunit wilt koppelen. Ook is er het vermogen dat de airconditioner moet hebben, hoe groot is de ruimte die je er mee wilt koelen. Airconditioners met een verwarmingsfunctie zijn ook duurder en de installatie moet je ook niet vergeten. De volgende tabel geeft de basis prijzen weer van een de twee types split airconditioning. Als je meer dan het standaard model wilt, zal je dus meer betalen. De prijzen zijn exclusief installatie, maar inclusief BTW.

 

Soort airconditioner Prijs
Single split Vanaf €450
Multi split met twee binnenunits Vanaf €1000

Andere soorten airconditioners

Als je een split airconditioner toch niet ziet zitten, zijn er ook nog andere soorten airconditioning waar je uit kan kiezen. De volgende tabel geeft die soorten weer en de prijzen inclusief BTW maar zonder installatie.

 

Type airconditioning Prijs exclusief montagekosten
Raamkoelers €650
Mobiele airconditioning €270
Monoblock airconditioning €900

Raamkoelers

Raamkoelers zijn  airconditioners die uit één stuk bestaan en die meestal in het raam, boven een deur of in de buitenmuur geplaatst zijn. Hierdoor heb je meer geluidsoverlast bij deze types.

Mobiele airconditioning

Dit is eigenlijk een airconditioning op wielen. Dit type is qua prijs erg aantrekkelijk en is ook praktisch omdat je hem overal kan plaatsen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het water ergens afgevoerd moet worden en dat je een stopcontact nodig hebt. Je bent dus niet helemaal vrij om ze overal neer te zetten. Bovendien zijn ze klein en dus niet zo effectief als de grotere modellen.

Monoblock airconditioning

Dit type airconditioning bestaat, de naam zegt het al, uit één geheel dat binnen in huis meestal aan de muur hangt. Het water wordt afgevoerd via een raam of deuropening. Deze types airconditioners zijn erg zuinig met energie, maar dus ook luidruchtig omdat de gehele unit zich binnen bevindt.

Airconditioners als verwarming

Als je een energiezuinige airconditioner zoekt die ook je huis gedeeltelijk kan verwarmen, dan kan je een airconditioner met warmtepomp overwegen. De warmtepomp haalt de warmte of kou uit de buitenlucht en gebruikt dit om jouw ruimte te verwarmen. Deze pomp gebruikt heel weinig energie omdat het natuurlijke bronnen van warmte gebruikt. Er zijn nog andere voordelen verbonden aan dit type airconditioning. Deze ontvochtigt de ruimte namelijk zodat je lichaam zich beter voelt en zijn warmte beter kwijt kan. Omdat je de temperatuur in de kamer altijd kan reguleren slaap je beter of ben je productiever. Ook zuivert deze airconditioning de lucht. De bacteriën en stof worden er uit gehaald, in tegenstelling van wat wel eens gezegd wordt.

Geld besparen op airconditioning

  • Doe het zelf: vaak kan je door de installatie zelf te doen geld besparen. Als je een beetje doe-het-zelf kennis hebt kan dit prima. Vaak moet er wel een gat in de muur komen, dus je moet zelfverzekerd genoeg zijn om dit te doen.
  • Regelmatig onderhoud: door één keer per jaar onderhoud te laten doen op de airconditioning zorg je dat hij optimaal blijft werken met een laag energieverbruik. Ook voorkom je daar defecten in de toekomst mee.
  • Kies een minder bekend merk: door een minder bekend merk te kiezen kan je ook geld uitsparen. In België is de nood voor een airconditioning niet heel erg groot dus kan je het met een minder goed en minder sterk model ook prima af.

 

Je kan ook besparen met onze gratis vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je tot 40 procent besparen op je totale rekening. Als je je locatie en vereisten doorgeeft doet onze tool de rest. Wij kijken naar de bedrijven bij jou in de buurt en kunnen je zo snel een overzicht sturen van de airconditioners en installateurs die voor jou beschikbaar zijn. Zo kan je makkelijk alle mogelijkheden bekijken en vergelijken voordat je en beslissing maakt.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x Valse vooroordelen airco’s

december 21, 2018

Wanneer je eraan denkt om een airconditioner te kopen, dan zal je

7x Tips airco kopen

december 21, 2018

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten

december 21, 2018

Wanneer je een airconditioner aan wilt schaffen, dan wil je natuurlijk dat