Informatie en advies over airco's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Heb je een airconditioner thuis die niet meer naar behoren werkt? Vraag je eerst af of je wel onderhoud gedaan hebt recentelijk. Als het antwoord op deze vraag ja is, is er kans dat je airconditioning gerepareerd moet worden. Hier hangen bepaalde kosten aan, die hier beneden worden besproken. Ook zal je de kosten zien van eventuele nieuwe units als jouw oude systeem niet meer te repareren is.

Hoe werkt een airconditioner?

Een airconditioner maakt zelf geen koude lucht, het onttrekt warmte uit de lucht. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er koelvloeistof gebruikt en een natuurlijke theorie dat verdamping warmte uit de omgeving onttrekt. De koelvloeistof kookt op een lage temperatuur, verdampt en koelt een buizensysteem. De ventilator blaast lucht over deze buizen de kamer binnen. De vloeistof gaat vervolgens weer naar een kouder gedeelte waar het weer vloeibaar wordt en het proces opnieuw begint.

Waarom een airconditioner?

Airconditioners hebben meerdere voordelen dan je denkt. Natuurlijk kunnen ze voor een regelmatige en aangename temperatuur zorgen in huis. Sommige airconditioners kunnen behalve koelen ook verwarmen, zo goed soms dat je ze als verwarming kan gebruiken in de winter. Ook zuiveren airconditioners de lucht in de ruimte en halen ze bacteriën en stoffen er uit zodat de lucht om je heen gezonder is. Daarnaast houden ze ook de luchtvochtigheid op peil zodat je lichaam zijn warmte beter kwijt kan. Voorwaarde is wel dat je de unit één keer per jaar laat onderhouden zodat hij optimaal zijn werk kan doen.

De kosten van reparaties aan je airconditioning

Natuurlijk hangen de kosten van de reparatie helemaal af van het soort probleem dat je hebt. Toch kan er een schatting gemaakt worden van de kosten die je ongeveer kan hebben als een monteur naar je toe moet komen. De tabel beneden geeft deze kosten weer.

 

Soort storing Omschrijving Gemiddelde prijs
Simpele storing Geen onderdelen nodig en een half uur werk plus voorrijkosten Ongeveer €70 – €80
Gemiddelde storing Een uur werk, voorrijkosten en onderdelen inbegrepen Ongeveer €140 – €180
Moeilijke storing Een halve dag werk, voorrijkosten en onderdelen inbegrepen Ongeveer €300 – €500

 

Hoe kan je de kosten voorkomen?

Als je je airconditioner niet regelmatig onderhoud, kan je tegen problemen aanlopen. Natuurlijk is er altijd sprake van slijtage en kan het apparaat defect gaan, maar regelmatig ouderhoud kan het leven van de unit verlengen en de kans op defecten kleiner maken. Aangeraden wordt om één keer per jaar een onderhoudsmonteur langs te laten komen die de filters reinigt of vervangt, de units compleet schoonmaakt, die de koelvloeistof controleert en die de condenspomp nakijkt.  Zo heb je altijd een goed werkende en schone airconditioner die zo zuinig en zuiver mogelijk werkt.

Een nieuw unit aanschaffen

Soms kunnen de kosten om de airconditioner te repareren zo groot zijn dat het beter is om een nieuwe unit aan te schaffen. In dat geval heb je de keuze uit verschillende types voor uiteenlopende prijzen. Hier kan je zien hoeveel je moet betalen voor een nieuwe airconditioning systeem inclusief BTW maar exclusief installatiekosten.

 

Type airconditioning Prijs exclusief montagekosten
Raamkoelers €650
Splitunit airconditioning €450
Multisplit airconditioning €1000
Mobiele airconditioning €270
Monoblock airconditioning €900

 

Raamkoelers

Deze kleinere units vind je in ramen, boven deuren en in de buitenmuur. Ze bestaan uit één geheel waardoor ze luidruchtiger zijn dan bijvoorbeeld splitunits.

Splitunits

Deze airconditioners bestaan uit twee delen. De ventilator hangt of staat binnen en de verdamper en condensator hangen buiten aan de muur. Hierdoor is dit type een stuk minder lawaaiig.

Multisplit units

Dit zijn splitunits met meerdere binnenunits er op aangesloten. Daardoor is dit type erg geschikt voor kantoren, ruime huizen en andere grote gebouwen of ruimtes. Het voordeel is dat je maar één buitenunit nodig hebt en dat je de binnenunits afzonderlijk van elkaar kan instellen.

Mobiele units

Dit zijn kleinere airco’s die vaak minder sterk zijn, maar die je kan neerzetten op elke plek waar je een stopcontact hebt en waar de overtollige vloeistof weg kan lopen. Deze types zijn niet erg duur, maar dus ook minder effectief.

Monoblocks

Een monoblock airconditioner is gemaakt aan één stuk die je in de kamer kan zetten of hangen. De overtollige vloeistof kan via een raam of deur naar buiten. Deze zijn groter en sterker en werken erg zuinig. Nadeel is dat ze veel lawaai maken omdat het gehele systeem zich in één unit bevindt.

 

Geld besparen op je airconditioning reparatie kosten

Als je airconditioner defect is, kan je rekening om hem te repareren soms goed oplopen. Gelukkig is België geen land waar het zo warm is dat je zonder airconditioning moeilijk kan functioneren. Hoe kan je toch nog geld besparen op de reparatie?

  • Doe regelmatig onderhoud: dit is om te voorkomen en niet om te genezen. Maar met onderhoud gaat je unit veel langer mee en is de kans op defecten een stuk kleiner. Vieze filters en oude koelvloeistof kunnen de werking van de airconditioner flink belemmeren. De kosten van een onderhoud zijn ongeveer €70 per beurt/jaar.
  • Investeer in een nieuwe unit: soms is het goedkoper om een nieuw systeem aan te schaffen dan de oude te repareren. Helemaal als deze al een aantal jaren dienst er op heeft zitten. Het nieuwe systeem is waarschijnlijk zuiniger in gebruik en de kans op storingen is dan ook veel minder.
  • Kies de juiste reparateur: vergelijk prijzen van verschillende reparatie services bij jou in de buurt zodat je niet wordt opgelicht en te veel betaalt. Zorg er ook voor dat je de reparatie niet in het weekend, of als spoedreparatie laat uitvoeren. Deze zijn vaak een stuk duurder en voor airconditioning is spoed geen noodzaak.

Onze vergelijkingstool, snel een aantal offertes in je inbox

Als je zeker wilt weten dat je met de juiste reparatieservice in zee gaat, kan je gebruik maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool neemt je locatie en je wensen en haalt daarmee offertes binnen van verschillende bedrijven bij jou in de buurt. Zo bespaar je op voorrijkosten, help je de lokale economie, maar weet je ook zeker dat je de juiste persoon of bedrijf kiest voor het repareren van jouw airconditioning.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x Valse vooroordelen airco’s

december 21, 2018

Wanneer je eraan denkt om een airconditioner te kopen, dan zal je

7x Tips airco kopen

december 21, 2018

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten

december 21, 2018

Wanneer je een airconditioner aan wilt schaffen, dan wil je natuurlijk dat