Informatie en advies over airco's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Sta je op het punt een grote investering te maken, dan wil je natuurlijk weten of hier financiële hulp voor beschikbaar is. Aangezien een nieuwe airconditioner gemiddeld toch €1500 kost, inclusief plaatsing, zou het mooi zijn als hier door de overheid een vergoeding voor werd aangeboden. Helaas is er weinig te vinden, ook al bevatten de meeste airconditioners een warmtepomp. Hier lees je waarom dit is en wat er eventueel nog voor je te proberen valt.

Subsidie op warmtepompen

Er is een subsidie op warmtepompen, genaamd de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Aangezien airconditioners ook warmtepompen bevatten zou je kunnen denken dat deze hier ook onder vallen. Helaas dekt deze subsidie alleen de warmtepompen die water opwarmen en niet die lucht opwarmen. Gebruik je de warmtepomp om je zwembad mee op temperatuur te brengen of om je centrale verwarming mee aan te sturen, dan kom je in aanmerking voor de subsidie. Airconditioners zijn echter zogenaamde lucht-lucht warmtepompen, omdat ze warmte uit de lucht nemen om de lucht mee op te warmen. Deze vallen niet onder de subsidie en hier kun je dan ook geen aanvraag voor indienen.

De Energie Investeringsaftrek (EIA)

Voor ondernemers is er de EIA. Het doel van deze aftrek is om ondernemingen te stimuleren energiezuiniger zaken te doen. Door te investeren in een airconditioner met warmtepomp geef je geld uit aan een energiebesparend bedrijfsmiddel. De warmtepomp is namelijk bijzonder zuinig omdat het de warmte uit de lucht gebruikt als bron. Deze EIA is alleen te gebruiken door ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Uiteraard zijn er dan enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen.

  • De airconditioner moet minimaal €2500 kosten.
  • Het is een nieuwe airconditioner en geen tweedehands model.
  • De airconditioner moet voorkomen in de energielijst. Deze lijst kun je gemakkelijk online vinden.

Wat kun je aftrekken?

De EIA is bedoeld om fiscaal voordeel te bieden aan ondernemers die investeren in een energiezuinig apparaat voor het bedrijf. Je mag dan meer dan de helft (54,5 procent in 2018) van je investeringskosten ten laste brengen van je fiscale winst. Dit heeft tot gevolg dat je daar geen belasting over af hoeft te dragen en dat je dat bedrag dus bespaart. Dit kan uitlopen tot een voordeel van russen de 13,5 procent en de 30 procent. Voor meer informatie en de exacte voorwaarden kun je de Belastingdienst raadplegen.

Andere financiële hulp

Behalve de EIA is er voor airconditioners geen financiële hulp beschikbaar. Wil je een andere manier vinden om je woning te verwarmen en wel subsidie te krijgen, dan kun je je verdiepen in warmtepompen die water verwarmen, pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers. Daar kun je de ISDE-subsidie over aanvragen en deze loopt nog tot en met 31 december 2020.

Vergelijk offertes

Laat het gebrek aan subsidies voor particulieren je niet tegenhouden een airconditioner te kopen. Je kunt hier flink besparen op deze aankoop als je onze vergelijkingstool gebruikt. Volg daarom nu de link en zie direct hoeveel jij kunt besparen op de aanschaf van je nieuwe airconditioner.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x Valse vooroordelen airco’s

december 21, 2018

Wanneer je eraan denkt om een airconditioner te kopen, dan zal je

7x Tips airco kopen

december 21, 2018

Het aanschaffen van een nieuwe airco heeft meer voeten in de aarde

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten

december 21, 2018

Wanneer je een airconditioner aan wilt schaffen, dan wil je natuurlijk dat